زندگی خوب اثری از مارک ورنون
تعریف و توقع شما از یک زندگی خوب چیست ؟
مارک ورنون نویسندهی کتاب “زندگی خوب ” متولد ۱۹۶۶ در انگلستان است. در فیزیک و الهیات تحصیلات دانشگاهی داشته و دکترای فلسفه دارد.
او کتابهای بسیاری در مورد دوستی، خداوند، معنویت و….. نوشته و همینطور مقالات بسیاری را در روزنامهها و مجلات معتبر منتشر کرده است.
مارک ورنون کتابش را با این سوال شروع میکند: چرا با این همه کتابهای خودیاری و موفقیت، ما هنوز از پسِ یاریِ خود برنیامدهایم؟
یکی از علتهای اساسی آن است که بعضی از کتابهای موفقیت و اساتید این حوزه، فقط راهی را به ما نشان میدهند که رو به بالاست. به نظر آنها اوضاع فقط میتواند هر روز بهتر و بهتر شود و باید همیشه و در هر شرایطی شاد باشیم و اگر روزی غمگین باشیم یعنی رو به افول هستیم.
اما مارک ورنون اینطور می گوید: وقتی کاری میکنید که حس خوبی به شما میدهد، خوب است ولی اگر کاری باعث ناراحتیتان شد، آن هم خوب است شاید نکتهای نهفته باشد که باید بیاموزید.
اکثریت فکر می کنند زندگی فقط شاد بودن و داشتن امکانات رفاهی است و در این صورت است که میتوانند احساس خوشبختی داشته باشند، در حالی که خوشبختی کاملا نسبی است.
زندگی خوب شامل تمام غصه ها، شادیها، تجربیات و اشتباهات ماست. زندگی خوب، شادی بیشتر و غم کمتر نیست.
دنیای ما، دنیای تضادهاست. شادی و غم در کنار هم معنی پیدا می کنند.
زندگی خوب آن است که ما دائم در حال رشد و پیشرفت باشیم. هر روز چیز تازهای یاد بگیریم.
اگر ما انسانها بتوانیم هفت صفتی که مارک ورنون آنها را فضیلت نامیده است در وجودمان پرورش داده و هفت نقطه ضعفی را که عنوان کرده، کاهش دهیم؛ میتوانیم انسان خوبی باشیم و انسانهای خوب، معمار زندگی خوب هستند .
هفت فضیلت عبارتند از: قضاوت درست در مورد آدمها، رعایت انصاف، اعتدال، شکیبایی، ایمان، امید، عشق.
هفت نقطه ضعف نیز عبارتند از: غرور، حسد، خشم، کاهلی، طمع، شهوت و پرخوری.
ورنون با این نسخه ما را رها نکرده؛ بلکه ۳۰ گام فلسفی را برای کمال بخشیدن به هنر زیستن با توضیحات کامل، منطقی، با تحقیقات فراوان و اشاره به نظریات شخصیتهای برتر جهان مثل، ارسطو، افلاطون، اسکار وایلد، جورج برنارد شاو و…… برای ما بیان می کند.
این سی گام را نام برده و در بعضی موارد به طور خلاصه تامل میکنیم تا برایمان روشن شود که چطور میشود یک زندگی خوب ساخت.
هنر، زیبایی، ازادی، معنا، دین، دیدن، خشم، پول، سوگواری، تعهد، داستانگویی، بییقینی، معاشرت، توجه به کرهی زمین، دوستی با همنوع، دوستی با حیوانات، رابطهی زن و مرد، مدارا با مردم، شوخطبعی، موسیقی، سکون، فرزانگی، شگفتی، کار، بخشایش، قدرشناسی، امید، فردیت، عشق، من.
هنر:
گاهی اوقات به شدت نیاز داریم تا هیجانات و احساساتی مانند شادی، غم، عصبانیت و خشم خود را تخلیه کنیم. در این مواقع کسی یا چیزی لازم است تا بتواند ما را به حالت عادی برگرداند.
اروین یالوم میگوید: ما نیازمند هنریم تا حقیقت هلاکمان نکند.
خوب دیدن:
چگونه نگاه کردن به جهان هستی بر چگونه زیستن تاثیر فراوانی دارد. دنیا پر است از خوبیها و زیبائیها.
به قول عطار نیشابوری؛
همه عالم جمال و آواز است
چشم کور است و گوش کر، چه کنم؟
امید:
امید همان چیزی است که یک زندانی پس از روزها، ماهها و سالها بودن در سلول تاریک خود، آن را از دست نمیدهد.
مارسل آشار میگوید: امید دارویی است که اگر شفا ندهد، حداقل درد را قابل تحمل میکند.
آزادی:
جهان امروز، جهان وفور گزینهها و انتخابهاست و تنها زمانی میتوانیم به آزادی برسیم که برخی گزینهها را حذف کنیم. در آن صورت است که احساس آزادی و رهایی خواهیم داشت.
این اثر نگاه شما را به خیلی از مسائل به شکلی کاملا منطقی تغییر خواهد داد.
کتاب “زندگی خوب” یک کتاب فلسفی است، پس نمی تواند مورد استقبال عموم قرار گیرد، ولی بسیار آموزنده و باارزش است.
زندگی خوب را در ۳۴۷ صفحه با ترجمهی پژمان طهرانیان از “فرهنگ نشر نو” بخوانید.