مارک منسون نویسندهای آمریکایی و اهل آستین تگزاس است.
کتاب «هنر ظریف بیخیالی» دومین اثر او میباشد که از پرفروشهای نیویورکتایمز است و به بیش از ۲۵ زبان زندهی دنیا ترجمه شده است.
مارک منسون این کتاب را در ۹ فصل تدوین کرده است. نوشتههای او برگرفته از تجربیات شخصی است و معمولا در کتابهایش به منابع خاصی اشاره نمیکند ولی مطالب کتاب کلا آموزنده، مفید و کاربردی است. او وبلاگ نویس است و مطالب کتابهایش را قبلاً به صورت پراکنده در وبلاگش منتشر کرده بود.
مارک منسن دربارهی راه و رسم زندگی مینویسد. میتوان نوشتههای او را در حوزهی کتابهای خودیاری جا داد.
آنچه در این کتاب یاد میگیریم:
او از ابتدای کتاب تلاش میکند که به خواننده بگوید، خود واقعیتان باشید. خود را انکار نکنید و یا به آنچه که نیستید تظاهر نکنید.
برای هر چیزی تلاش نکنید گاهی رها کردن، اهمیت ندادن و بیخیالی بهترین نتیجه را در بر دارد. البته باید به چیزهایی اهمیت دهیم که ارزشمند هستند. کسانی که به هر چیزی اهمیت میدهند، کسانی هستند که چیز مهم و بامعنایی در زندگی خود ندارند در نتیجه به حاشیهها و مسائل سطحی میپردازند.
زمانی به بلوغ و پختگی کامل میرسیم که بدانیم به چه چیزهایی اهمیت بدهیم.
از رنج میگوید که با زندگی ما عجین شده است و
هویت ما را آنچیزی تعیین میکند که برایش مبارزه میکنیم یا رنجی را که تحمل میکنیم.
زندگی توالی مشکلات است و همیشه بر وفق مراد نیست. مشکلات را نباید انکار کنیم باید بپذیریم و برایش راهحلی بیابیم تا احساس خوبی داشته باشیم.
این جا به نکتهی مهمی اشاره میکنم. این که مثبت اندیشی معمولا برعکس مطلب بالا عمل میکند. وقتی دائم به خودمان بگوییم همه چیز خوب است و هیچ مشکلی نیست در واقع راهحلی برایش نمییابیم و در پی آن احساس شادمانی هم نداریم.
به قول مارک منسن: مشکل را حل کن و شاد باش.
او میگوید: مشکلات آدمها معمولا شبیه به هم هستند؛ ورشکستگی، طلاق، بیماری و……. پس آنقدر حق به جانب نباشید و یا خود را قربانی نپندارید. شما هم مثل دیگران آدم معمولی هستید نه خاص و منحصر به فرد.
از چند ارزش خوب و چند ارزش مزخرف نام میبرد.
ارزشهای خوب مانند: صداقت، خلاقیت، دفاع از حق خود و دیگران و….
ارزشهای مزخرف مانند: لذت، موفقیت مادی، مثبت اندیشی و حق به جانب بودن و…..
و آنچه که مشخص است ارزشهای خوب بیشتر درونی هستند و ارزشهای بیهوده معمولا بیرونی.
از پنج ارزشی نام میبرد که داشتن آنها در زندگی برای هر شخصی مفید است.
۱_ مسئولیتپذیری، مسئولیت صد در صد اتفاقات زندگی را بر عهده بگیریم. گاهی اتفاقاتی رخ میدهد که واقعا بیتقصیریم ولی تفسیر آن اتفاق و واکنشی که نشان میدهیم بسیار مهم است.
۲_بدانیم که در زندگی قطعیت وجود ندارد و همه گاهی اشتباه میکنیم. خود را عقل کل ندانیم.
قطعیت و اطمینان، دشمن رشد و پیشرفت هستند.
۳_شکست: اشتباهات و شکستهایمان را بپذیریم تا بتوانیم برایش راهحلی بیابیم. راه موفقیت از شکست میگذرد.
۴_توانایی نه گفتن و نه شنیدن را در خود تقویت کنیم. صداقت داشته باشیم. جواب رد دادن، روابطمان را بهتر و عواطفمان را سالمتر میکند. بدون اختلاف سلیقه و همیشه موافق بودن اعتمادی وجود نخواهد داشت.
۵_به مرگ توجه عمیقی داشته باشیم. یاد مرگ باعث میشود ارزشهایمان را درست انتخاب کنیم. به این فکر کنیم که وقتی میمیریم دنیا چه فرقی کرده است. ایا نشانی از خود به جا خواهیم گذاشت؟
به طور خلاصه این کتاب به ما میگوید: نگاهی متفاوت به زندگی داشته باشید. آنقدر فرصت ماندن در این دنیا را ندارید که به هر چیزی اهمیت دهید. برای خود ارزشهای خوب انتخاب کرده و اولویتهای خود را مشخص کنید. هویت خوبی برای خود بسازید. واقعگرا باشید. انتخابهای محدودی داشته باشید تا بیشتر احساس آزادی کنید و خیلی نکات مفید دیگر.
این کتاب را با ترجمهی روان رشید جعفرپور از نشر کرگدن خواندم.
این اثر با نامهای دیگری از جمله، هنر ظریف رهایی از دغدغهها نیز به چاپ رسیده است.
مطلب مفیدی بود. ممنون مریم جان
گوارای وجود❤️