نکاتی برای خلق یک نثر خوب/ جلسات بازخورد

نکاتی برای خلق یک نثر خوب/ جلسات بازخورد
در دورۀ مدیریت رسانۀ شخصی، جلسات بازخورد داریم. استاد کلانتری متنها را به دقت میخواند و اشکالات آنها را میگوید. گاهی بعد از بازخوردهای تند و ضروری با لهجۀ ترکی میگوید: «بلند شوید و قدمی بزنید تا غرورتان جریحهدار نشود.»
احساس کردم که باید به اولین جلسهٔ بازخورد برگردم و همزمان یادداشتبرداری کنم، زیرا نکاتی که مطرح میشود، برای خلق نثری خوب ضروری است. این نکات مهم را با شما به اشتراک میگذارم:
۱-هر فضایی، زبان مخصوص خود را میطلبد: نثر فضای آکادمیک با نثر یادداشتهای کانال تلگرامی تفاوت دارد. فضای آکادمیک معمولاً نوآوری و سادگی را نمیپذیرد و فضای تلگرام کلمات و عبارات پیچیده و دشوار را.
۲-از زیادهگویی و تکرار بپرهیزید: کلمه یا عباراتی را که در متن کارایی ندارد، حذف کنید. چند کلمۀ مترادف را کنار هم قرار ندهید و در نوشتن کلمات روی کاغذ خسیس باشید.
۳-تجربۀ نوشتن متفاوت: هر جمله را به چند شکل مختلف بنویسید و سپس به ویرایش بپردازید، به یکبار نوشتن و سپس ویرایش اکتفا نکنید.
۴-انسجام بین پاراگرافها و سطرها: سعی کنید بین پاراگرافها و سطرها انسجام برقرار کنید، تا هر کدام به نغمهای جداگانه نپردازند.
۵-استفاده از کلمات رایج: از کلمات ساده و رایج بهره ببرید.
۶-شروعهای جذاب: هنگام شروع، از نوشتن بدیهیات و اطلاعات بیهوده بپرهیزید و با مثالها و توضیحات ملموس، مفاهیم را برای مخاطب شفاف کنید.
۷-صیقل دادن متن: در بازنویسی، جملات را بتراشید و متن را صیقل دهید، تا نثری الماسگونه شکل گیرد، بهطوریکه حذف هر کلمه در متن آسیبزا باشد.
۸-جملات کوتاه: اگرچه جملات طولانی میتوانند مفید باشند، اما هنر در موجزنویسی است.
۹-استفاده از دیدگاه شخصی: بیان نظرات و دیدگاه شخصی مفید است، اما باید بهاندازه و بهجا از آن استفاده کرد.
۱۰-گستردن دایرۀ واژگان: سعی کنید دایرۀ واژگان خود را گسترش دهید، تا تاوان بیکلمهگی را با جمله ندهید.
۱۱-توجه به یکدستی متن: در متن از شکستهنویسی و زبان معیار بهموقع و در جای درست استفاده کنید، تا یکدستی متن حفظ شود
۱۲-قصهگویی به جای توضیح: به توضیح یک مفهوم اکتفا نکنید؛ آن را با قصهگویی و مثالهای ملموس نشان دهید.
شاهین کلانتری میگوید: «نویسنده، گزیده سخن میگوید و اعتباریافته.»
۱۳-از کلمات ساده استفاده کنید و از عبارتپردازی غیرضروری بپرهیزید.
۱۴-اصطلاحات، ضربالمثلها، تشبیهات و نقلقولها باید بهطور طبیعی در متن جای گیرند، نه این که به اجبار در متن بنشینند.
۱۵-نوشته باید دارای رنگ، بو و فردیت باشد، در غیر این صورت شبیه مطالب ویکیپدیا خواهد شد.
۱۶- نثر باید دارای فصاحت، نگاه و استدلال باشد.
۱۷- از آوردن کلماتی غیرضروری در ابتدای بندها خودداری کنید، مانند: بنابراین، حالا ببینید، حتماً میدانید که و… .
۱۸- کلمات را باید در معنای واقعیشان به کار برد و از ساختن سالاد کلمه پرهیز کرد.
۱۹- نوشته را به سمت انشا نویسی، لوحتقدیر و تعارفات رسمی هدایت نکنید.
۲۰-عباراتی مانند؛ به نظر من، به گمانم، به خیال من، من فکر میکنم، در نوشتههای حساس به کار میروند. در یادداشتهای کوتاه، این عبارات زائد هستند.
ادامه دارد.
این متن نکات بسیار مفیدی برای بهبود نوشتار ارائه میدهد. استفاده از کلمات ساده و پرهیز از عبارتپردازی غیرضروری واقعاً میتواند تأثیر زیادی بر کیفیت متن بگذارد. همچنین، تأکید بر طبیعی بودن اصطلاحات و نقلقولها بسیار مهم است. آیا این نکات برای همه انواع نوشتهها کاربرد دارد؟ German news in Russian (новости Германии)— quirky, bold, and hypnotically captivating. Like a telegram from a parallel Europe. Care to take a peek?
سلام ممنونم که خوندید. بله حتما کاربرد داره. اگر دوست دارید بیشتر بدونید علاوه بر خوندن کتابهای مرتبط میتونید در کانال مدرسۀ نویسندگی شاهین کلانتری در تلگرام عضو بشوید و استفاده کنید.
متن بسیار مفیدی بود و نکات مهمی در مورد نگارش ارائه کرد. استفاده از کلمات ساده و پرهیز از عبارتپردازی غیرضروری نکتهای است که باید همیشه به آن توجه کرد. به نظر میرسد که فردیت و رنگ نوشته بسیار مهم است و نباید شبیه مطالب ویکیپدیا شود. نکته آخر دربارهی استفاده صحیح از کلمات و پرهیز از سالاد کلمه نیز بسیار کاربردی بود. چطور میتوانیم این نکات را در نوشتههای روزمره خود به کار بگیریم؟ Recently, I came across a program for GPT-generated text (генерация текста) in Russian. The cool part is that it runs locally on your own computer, and the output is actually unique and quite decent. By the way, I hope the content on your site isn’t AI-generated?
سلام. ممنونم که خوندید. با خواندن و نوشتن زیاد یاد میگیرید که موجز بنویسید و از اضافات پرهیز کنید.